sonja i mladja

“Ona će doći”, pozorišna predstava “Nove osećajnosti”

 

ona ce doci

 

Glumci:

 

Sonja Savić

Mladen Andrejević

Ljuba Todorović

Ivan Rašković

 

Tekst, prostor, muzika: Slobodan Giša Bogunović

 

TV premijera, 9. 8. 1984.      89 min 25 s    VTR Q

Festival u Edinburgu, 1984.

 

Prema autoru teksta i predstave “Ona će doći” Giši Bogunoviću, klasici avangarde Beket i Jonesko su čisti realisti tipa Maksima Gorkog. (…)

Četvoro mladih glumaca Sonja Savić, Mladen Andrejević, Ljuba Todorović i Ivan Rašković imaju hrabrosti da se uhvate ukoštac sa ezoteričnim tekstom mladog filozofa Bogunovića i da, pod rukovodstvom insipratora ovog pozorišta Borke Pavićević izađu smelo pred publiku. U predstavi se oseća da su glumci i muzičari izašli pred nas sa nečim što je nastalo na tamnim stranicama autorove podsvesti, u tišini sobe. Kakva je nova generacija stvaralaca govori i to da taj isti mladi ezoterični mislilac, kad jednom izađe iz sobe, u ovoj predstavi učestvuje lično, sa nečim najjavnijim što u nas postoji – muzikom i pesmom sa bučnih zvučnika koja se obično izvodi u velikim halama. Da li je uopšte mogućno zamisliti Steriju i Nušića da pevaju u svojim predstavama gradske pesme ili predratne šlagere u stilu “belih telefona? Vremena su se zaista promenila… (…)

Ironija je sredstvo ove predstave, a crno-bela estetizantnost njena forma. U njoj je sve lepo u nagoveštajima, marinirano na najurbaniji mogući način, po svemu daleko i do kraja programski suprotstavljeno duhu obližnjeg restorana “Tri šešira” i boemiji sa turske kaldrme. (…)”

 

Jovan Ćirilov, “Politika”, 12. maj 1983.

 

 

 

“Na to nas je podsetila i poslednja premijera “Ona će doći” – izum Giše Bogunovića, čoveka koji je iz svog filozofskog koncepta ponudio materijal za koji je smatrao da može komunicirati u okviru koji zadaju takozvane pozorišne forme. Iako se katkad ozbiljno postavlja pitanje granica onoga što jeste i što nije teatar, desilo se da je ovaj projekat, iako pre jedna otvorena rasprava, potpao pod kategorije pozorišnog.  (…)

Pored teksta Giše Bogunovića, koji hoće i zapravo u pitanje dovodi svaku konvenciju, glumci, odnosno učesnici i protagonisti cele zamisli, znatno (a nisu svi u profesionalnoj vezi sa glumom) svojom autentičnošću upućuju na povoljno raspoloženje. Događaj sasvim svetskih, urbanih naznaka u kojem ironija ima glavnu reč povodom “predmeta rasprave” i koji muziku uzima (po ugledu na stanje iz života) za moćno sredstvo saopštavanja blizu je trenutka u kojem će gledalac zaboraviti da iz prvog (gajbu na kojoj sedi) prenese u drugi čin kako bi zapravo stojeći ili u hodu shvatio da može i sam da kaže nešto u prilog ili povodom ‘njenog dolaska’.”

 

Branka Krilović, “Sve je u pitanjima”, Nedeljna Borba”, 21-22. maj 1983.

 

 

“Petak dvanaesti”, pozorišna predstava “Nove osećajnosti”

 

petak dvanaesti
petak 12.

 

Glumac: Ljuba Todorović

Slajdovi: Ljuba Todorović

Tekst, režija, muzika: Slobodan Giša Bogunović

 

“Ovaj tekst pun mladalačkih strepnji, samosažaljenja i samoironije, filozofskih i egzistencijalnih samoispitivanja, protumačio je Ljuba Todorović, mladi glumac gipkih pokreta, raznoliko u prilazu, nadahnuto, u nekoj čudnoj kombinaciji ličnosti Jozefa K. i Čaplina. U svemu tome pomogao mu je reditelj od ukusa, sam pisac Giša Bogunović, autorova muzika i dobro snimljeni zvuci, kao i veoma stilizovani slajdovi bliski dizajnu ove dekade (…)”

 

Jovan Ćirilov, “Politika” 16. jul 1984.

 

 

IMG_0014 2

  • petak

  • petak12...

 

Gospođe i gospodo, imajte tu prirodu…

 

Glumac: 

 

Branislav Zeremski

 

IMG_0002